Gulaš od divljači

Uvjerite se zašto kod nas po ovo jelo dolaze čak iz Slovenije…

U najdaljoj povijesti lova, kao jedne od najstarijih ljudskih aktivnosti, lovna sezona trajala je cijele godine. Gotovo do početka bavljenja poljoprivredom i društvenog raslojavanja, čak dvije trećine prehrane temeljilo se na divljači. Opuštanja nakon lova predstavljala su jednu od najomiljenijih zabava na kojima se jelo i pilo, neumjereno i dugotrajno. U okusima divljači uživali su svi oni koji su bili dovoljno umješni da je ulove. Međutim, raslojavanjem i klasnom podjelom u društvenim zajednicama došlo je do promjena. Pravo uživanja u lovu i okusima divljači počeli su imati samo izabrani. U pravilu je to bilo plemstvo i pojedinci na vlasti. Meso divljači se u početku samo peklo, a potom kuhalo i jelo s divljim voćem i povrćem. U srednjem vijeku priprema jela od divljači postala je prava gastronomska umjetnost.

Jela od divljači pripremala su se u srednjem vijeku s vrlo rijetkim i skupim začinima, koji su se dotad rabili samo u medicinske svrhe – đumbirom, cimetom, paprom, šafranom, kardamonom, muškatom, klinčićima, te najvažnijim, ali i najrijeđim i najskupljim začinom – solju. Začini su hrani, pa tako i divljači, davali poseban okus, a nije bilo neuobičajeno da i potpuno pokriju izvorni okus hrane te promijene njezinu prirodnu boju. Mnogi su i prije, a posebno danas, više voljeli divljač pripremljenu bez mnogo začina smatrajući da je dovoljno aromatičan izvorni okus mesa ili tek u kombinaciji s nešto pirjanih vrganja ili s brusnicama.

Ljekovitost mesa divljači – od hormona do upale zglobova meso divljači ima vrlo nizak sadržaj masnoća, a time i osjetno manju kalorijsku vrijednost, zbog toga što divljač ne dobiva koncentrate hrane i stalno je u pokretu. Meso divljači je izvrstan izvor proteina, željeza, selena i vitamina B kompleksa koji su važni kofaktori u proizvodnji energije u organizmu. Prehrana koja se temelji na divljači potiče zdravlje imunološkog sustava. Željezo je vitalan makroelement za zdravlje tijela, ima ga svaka stanica, vezan je na protein i tvori hemoglobin. Potreban je za distribuciju kisika kroz tijelo, održavanje imunološkog sustava i proizvodnju energije. Znanstvenici tvrde da meso divljači poboljšava unos ne samo željeza iz mesa, nego i ostalog željeza iz istog obroka. Gotovo sve vrste divljači dobar su izvor selena. Ovaj element u tragovima spriječava štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam, važan je mineral za održavanje normalne funkcije štitne žlijezde i omogućuje joj proizvodnju hormona te smanjuje rizik od upala zglobova.