+385 1 5626 282
Sljemenska cesta 4/1, 10000 Zagreb

O nama

Na Sljemenu postojimo od 1985 godine.

Počeli smo na Risnjaku kao mala obitelj koja tu živi, radi i jede. Hranu smo pripremali domaću kao kada smo živjeli kod kuće. Svi kolači su isključivo bili ručno rađeni (dizana tijesta, štrudle), a što je najinteresantnije još danas je isto tako ostalo. Kako smo sve više radili tako smo se i morali seliti u potrazi za većim prostorom. - 1998 godine došli smo u Staru lugarnicu i ostali do danas. Obitelj se povećavala, posao se širio jer smo svi marljivo radili, a hrana je i dalje ostala ista. Još uvijek je tu dobra stara juha sa griz knedlama, purica sa mlincima, grah sa kobasicom, vinski gulaš s noklicama, gulaš od divljači sa rezancima, a zimi sarma i krvavice. I dalje ćemo raditi kao do sada i opravdati Vaše povjerenje. Osoblje stare lugarnice

Vi se nalazite na prostoru obnovljene sljemenske lugarnice, a ujedno i na povijesnom mjestu hrvatskog planinarstva.

- Ovdje je od 1877. g. do 5.veljače 1934.g. postojala prva planinarska kuća u Hrvatskoj koja je 1925.g. povodom proslave 1000. godina hrvatskog kraljevstva nazvana "Tomislavov dom". - U povijesnim podacima je zabilježeno: Zagrebačka gradska općina je 1877.g. odlučila u blizini Sljemenskog vrela izgraditi Gradsku kuću, koja se nalazila na ovoj lokaciji i u njoj je bila lugarnica. - Na molbu Hrvatskog planinarskog društva osnovanog 1874.g., općina je HPD-u ustupila gornji kat za planinarske potrebe. 4. rujna 1911.g. HPD-u je ustupljena cijela Gradska kuća. - Prema projektu graditelja Benka Deutscha, HPD je slijedeće godine kuću znatno proširio prigradnjom verande. Tada je kuća imala 11 soba s 35 postelje, 2 blagovaonice i veliku verandu. Nešto nize stajala je "Stara" ili Maruzzijeva kućica u kojoj se takoder moglo prespavati.

Tek kasnije je na istočnoj strani sljemenskog vrela izgradena lugarnica, vjerojatno na mjestu Dom "Željezničar" ("Činovnički dom").

- 1925.g. HPD je kuću ponovno nadogradio prema projektu Augusta Pisačića. Tako proširena kuća nazvana je "Tomislavov dom". - 5.veljače 1934.g. Gradska je kuća tj. Planinarski dom tj. prvi Tomislavov dom - do temelja izgorio. Na zgarištu je izgradeno privremeno sklonište, koje je HPD 1937.g. nakon izgradnje na novoj lokaciji reprezentativnog Tomislavog doma, zajedno sa zemljištem predao Gradskoj općini. - Novi Tomislavov dom je (s prekidima tijekom II. svjetskog rata) do 10.travnja.1964.g. služio svojoj namjeni, kada su mu krovište i kat izgorjeli. Od 1969.g. Tomislavov dom nije više planinarski. - Sljemensko vrelo, koje se nalazi istočno od lugarnice HPD je 1881.g. troškom od 90 forinti obzidalo i označilo s natpisom "HPD u Zagrebu 1881." - Sadašnja obnovljena i gostoprimljiva lugarnica i u njoj nalazeća udobna gostionica "Stara Lugarnica", pod svoj krov rado primaju planinare i sve dobronamjernike.

Naše usluge